fredag 23 maj 2014

Majsknäcke finns alltid hemma

Majsknäckebröd är något jag bakar ofta. Det finns alltid hemma, och när det börjar ta slut, bakar jag nytt. Vi äter det som snacks, som tilltugg till middagen eller bara till teet för att det är så gott.

Recept till majsknäckebrödet går att hitta t.ex. på majsmjölsförpackningens baksida.

För en plåt:
2 dl majsmjöl (eller dinkelmjöl om man vill göra dinkelknäckebröd istället)
3/4 dl  pumpakärnor
½ dl solroskärnor
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
½ dl olja (olivolja, matolja, vad det finns hemma)
2½ dl kokande vatten

Flingsalt att strö på

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingridienser, häll i olja och kokande vatten. Rör om med en sked till en grötig massa. Häll ut på bakplåtspapper och platta ut. Ta en plastpåse över handen så går det snabbt och kladdfritt att fördela blandningen på plåten. Strö över flingsalt, ganska mycket. Dela knäckebrödet i mindre bitar genom att köra med en sporre i den storlek ni önskar knäckebrödet. In i ugnen och vänta ca 1 h, innan knäckebrödet är klart att avnjutas.

Enkelt och gott! Svårt att misslyckas. Det svåraste är möjligen att inte glömma saltet innan man glad i hågen slänger in plåten i ugnen. Utan saltet kommer inte knäckebrödet smaka mycket alls. Saltet är hemligheten.

I julas gav jag bort knäckebröden som små gå-bort-presenter, fast alla fick baka sitt eget knäckebröd. Det var väldigt uppskattat, och alla har bakat det fler gånger efter det.
 
Cellofanpåsen som används på bilden, finns att köpa i webshopen hos Alla kan sy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar